Meet The Danes Blog

Politiken Rejser - Kinesiske Journalister besøge København

Uddrag af artiklen:

Rejsemønster har ændret sig

De tre journalisters ophold i København er langt fra et tilfælde. Ikke bare er deres visit et ud af 195 årlige pressebesøg i Danmark arrangeret af VisitDenmark, men i regeringens 'Vækstplan for dansk turisme', fra januar 2014, står, at omtalen af Danmark i udlandet skal fremmes og at erfaringen viser, at internationale journalistbesøg er med til at skabe øget positiv omtale af Danmark.

Og så repræsenterer de tre kvinder fra Beijing en ændring i kinesernes rejsemønster. En kommende rapport fra Chinavia, et markedsprojekt under Wonderful Copenhagen, viser, at ud af 400 adspurgte kinesiske turister i 2012, var 82 procent del af en grupperejse, mens 18 rejse individuelt. I dag er tallet 56 og 44 procent.

Den ændring betyder meget for, hvilke oplevelser kineserne efterspørger, når de er i København, og også for det program, Wonderful Copenhagen har strikket sammen til denne pressetur, fortæller Henrik Thierlein, der følger de tre kinesere på noget af turen.

»Jeg har haft kinesere på besøg siden 1996, og det er først for fem år siden, at de begyndte at ville spise andre steder end på de kinesiske restauranter i København. Og nu drikker de også kaffe. Deres rejsemønster har virkelig ændret sig«, lyder det.

Derfor er et besøg i Jægersborggade på Nørrebro et must. Hipstergaden er et koncentrat af alt det, der skal fortælles om den urbane udvikling i København. Om det lokale liv, de små handlende, danskernes afslappede hverdag og vores fokus på mad og design.

»Det er det, de individuelle rejsende vil se. De er en ny generation af rejsende, der kommer nu. Og de har rejst meget i forvejen, kan tale engelsk og er nysgerrige på, hvordan vi lever, mere end de vil høre om H.C. Andersen. Ham skriver journalisterne jo om alligevel«, siger Henrik Thierlein.

Wonderful Copenhagen image

Mødet med de lokale

Den analyse giver Xiaguang Zhang ham ret i. Hun er freelancejournalist og indehaver af en rejseblog, der læses af op mod tre millioner kinesere om året. Hun regner med at skrive fem artikler fra besøget i København. Blandt andet om design, bæredygtighed og mad.

Og hun kan slet ikke forstå, hvordan hendes landsfæller for år tilbage insisterede på at spise kinesisk, når de rejste til Danmark.
»Grunden til, at man rejser, er jo at lære en anden kultur at kende.

Ellers kunne man lige så godt blive hjemme. Når jeg skriver, prøver jeg at hjælpe dem, der skal rejse, med at få nogle andre oplevelser«, siger Xiaguang Zhang. De tre journalister er i København fra torsdag til lørdag. Og der er tryk på, mens de er her. I dag skal de foruden Jægersborggade opleve Designmuseum Danmark, spise på d'Angleterre og i Tivoli.

Stærkest står dog besøget hos en familie i Brønshøj, der er en del af konceptet 'Meet the Danes'. Jin Zhu, Xiaguang Zhang og Ying Li får serveret avocado og rejer, flæskesteg med rødkål og is.
»Det var anderledes, men godt. Er al jeres mad altid så sødt?«, spørger Ying Li.

Hun er redaktionschef på Global Times, der har et dagligt oplag på 100.000 og henvender sig til veluddannede kinesere og udlændinge, der arbejder i Kina.

Se hele artiklen

Author image
About Anett Wæber